zandbak-schelp-hond

Zandbak schelp als hondenzwembad: koel in de zomer!

Met de temperaturen zoals die van deze zomer van 2018 kun je zomaar oververhit raken. En dat geldt zeker voor onze trouwe viervoeters! Honden kunnen niet zweten zoals wij en daarom is het van levensbelang om ze niet te warm te laten worden. Je doet je hond een groot plezier door hem lekker te laten zwemmen. Maar ook alleen de pootjes in het water doet al wonderen. Met een zandbak schelp XL als hondenzwembad in je achtertuin kan je harige vriend op elk moment van de dag lekker afkoelen!

Zandbak schelp als hondenzwembad

Grote blauwe zandbak schelpEen geschikt hondenzwembad is vooral sterk en stevig. Want een gewoon opblaasbaar kinderbadje is natuurlijk in no time lek! In de zandbak schelp XL kan je hond prima plonzen en lekker afkoelen. De schelp is gemaakt van stevig plastic en vrijwel onverwoestbaar. Zelfs als je hond een echte sloopmachine is! Bovendien heeft dit handige hondenzwembad een brede rand waar je hond zijn kop op kan laten rusten (voor de ultieme chillmodus). En omdat die rand niet zo hoog is, kunnen de meeste honden zelf rustig in en uit het water stappen, met twee poten in het water staan of af en toe een lekker slokje zwembadwater nemen!

Pootje baden of languit in het water?

In de zandbak schelp kunnen honden languit liggen, maar ook even lekker pootje baden. En dat laatste is al zeer verkoelend! Honden raken namelijk een groot deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen. Er hoeft dus maar een klein laagje water in het hondenzwembad voor een groots effect. Ook ideaal voor honden die niet zo dol zijn op water! Is je hond wel een echte waterrat? Vul de zandbak schelp dan met veel water en je hond kan lekker badderen. 

Zorg wel dat de zandbak schelp in de schaduw staat als je hond het liefst de hele dag in het water ligt. Een kortharige hond kan met zijn natte vacht namelijk makkelijk verbranden. En bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan. Om dezelfde redenen mag je natte hond ook niet in de zon opdrogen.

Houd je hond koel

Met een zandbak schelp als hondenzwembad blijft een hond heerlijk koel. Ook met de volgende maatregelen voorkom je dat je hond bij hoge temperaturen oververhit raakt:

  • Zorg voor genoeg schaduw. Je hond zal die koele plekjes zelf opzoeken. Zet een parasol op of hang rietmatten op aan touwen als natuurlijk schaduwdoek als er anders geen schaduw is. Een hond mag nooit verplicht in de volle zon liggen (ook niet met een natte vacht, zoals hierboven uitgelegd).
  • Houd je hond binnen op het heetst van de dag, tussen ongeveer 10:00 en 14:00 uur. Is het binnen ook warm, laat dan je  hond op verkoelende tegels liggen. Bijvoorbeeld in de keuken, het toilet of de badkamer.
  • Leg een natte handdoek neer waar je hond op kan liggen.
  • Zorg ervoor dat er altijd een bak vers, koel water voor hem klaarstaat.
  • Maak een ijskoude traktatie door hondenbrokjes in een bekertje water in te vriezen. Verkoelend én leuk speelmateriaal!
  • Laat je hond nooit achter in de auto. Ook niet met de ramen open of drinkwater erbij! Binnen 10 minuten kan het in de auto wel oplopen tot 50 graden Celsius. Dat is levensgevaarlijk voor een hond. Ook een afgesloten tent, caravan of schuurtje met plat dak veranderen al snel in een oven.
  • Laat je hond niet lopen op een hete straat of heet zand. Ook na zonsondergang kan de grond nog heet zijn! Voel ongeveer vijf tellen met je handpalm om de warmte te controleren. Asfalt is helemaal een no go; dit wordt super heet en kan de de voetzooltjes verbranden! 
  • Doe de lange wandeling zo vroeg mogelijk. Dan hoeft je hond de rest van de dag alleen een blokje om.
 • Borstel je hond dagelijks. Hierdoor verwijder je losse haren en dat geeft wat extra verkoeling.
 • Vermijd drukke spelletjes op warme dagen.
 • Laat je hond niet naast de fiets mee rennen wanneer het warmer is dan 20 graden. Of verplaats deze activiteit naar de vroege ochtend.